Anpassad sökning

När tror du en politiker senast fattade vad han/hon hade fattat för beslut?

fredag 15 maj 2009

Asch, vad spelar det för roll...

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2896609.svd


... hur gangstrarna ser ut i ansiktet, vilka fingeravtryck de har och om de bryter på serbokroatiska eller italienska, svenska eller lågtyska?

Om en gangster har en europeisk juristutbildning eller om han är en autodidakt f.d. bonnunge från vischan i Kosovo - på vilket sätt skulle den skillnaden vara viktig?

Om en hora tar betalt i små omärkta sedlar eller kallar det arvode, bonus, kampanjbidrag, räntedifferens, kostnadsersättning, reseersättning eller optioner - varför skulle någon tycka det vara viktigt?

Om en 4-årig unge ligger hemma och dör för att snikna politiker minskat anslagen till sjukvårdsupplysning, eller får en förlupen rikoschett i huvudet vid en intern uppgörelse mellan serbiska och albanska knarksmugglare - vad spelar det för roll för ungen? Han är ju precis lika död för det.

Nåja, man får i alla fall hålla med författaren till "McMaffia - Brottslighet utan gränser" i det han säger om att; "antingen flyttar EU in i Balkan, eller så flyttar Balkan in i EU".

Vilket som är att föredra? Tja, jag kulle tro att skillnaden är hårfin - åtminstone för oss som inte har tillgång till de skattefinansierade godisgrytorna eller står i en förtroendefull och nepotistisk ryggkliarrelation med riksdagsrövare och parlamentspirater med flera...

För dem som har denna tillgång, eller befinner sig i maktens centrum, kan givetvis hotet från den organiserade brottsligheten med ursprung i Balkan och de före detta sovjetrepublikerna kännas verkligt och påtagligt.

Men då handlar det nog mera om en rädsla för att de senare kan komma att inkräkta på den redan etablerade välorganiserade manschettbrottslighet som redan existerar i hela EU, och störa det väldesignade flöde av fräscht och nyvaskat kapital den genererar i fickorna på de allsköns fala figurer som vältrar sig i den europeiska nomenklaturans överflöd.

Inga kommentarer: