Anpassad sökning

När tror du en politiker senast fattade vad han/hon hade fattat för beslut?

torsdag 23 juli 2009

Taskspel för galleriet...


Artikel i SvD...
Artikel i DN...

...är nog vad detta handlar om.

Visst kan, bör och ska IPRED-lagen utvärderas, men det bästa vore att genast ta bort den helt, eftersom den är ett vidrigt angrepp på svenskarnas personliga integritet, ett grovt övergrepp mot det fria utbytet av åsikter och tankar på Internet och ett nästan patologiskt ynkligt tillmötesgående mot amerikanska intressen och därmed ett uppgivande av nationell suveränitet, samt i någon mening ett folkförräderi.

Men jag misstänker att detta beslut, att låta Helena Jäderblom granska lagen och dess konsekvenser, bara har tillkommit för att vi medborgare ska tro att politikerna bryr sig om vad vi tycker - inte för att dom vill visa att dom verkligen gör det.

Det handlar förstås om efterdyningarna av valet till EU-parlamentet där Piratpartiet rönte en viss framgång och lyckades peta undan en etablerad politiker från köttgrytorna och ersätta vederbörande med en mera integritetsvänlig individ.

Det är drygt ett år kvar till nästa riksdagsval.

Nu börjar partiernas "strateger" få mera att säga till om.

Jag är ganska säker på att detta bara är blå dunster, att Jäderblomskan i lugn och ro kommer att upptäcka att IPRED-lagen fungerar jättebra, att rättssäkerheten är på topp och att ingens integritet är ett endaste dugg hotad, och att den borgerliga regeringen är, om än ovanligt förmögen, så ändock helt oförmögen att begå några som helst juridiska övergrepp.

I det sammelsurium av (minst) vänskapskorruption som förekommer mellan politiker och jurister gäller som axiom att ingen någonsin är jävig, att ingen någonsin har fel, att ingen någonsin kanske kunde ha behövt tänka efter lite före ett beslut, att ingen någonsin tar något ansvar eftersom det alltid är någon annans fel och framförallt - att de individer som utgör lejonparten av det svenska folket begriper absolut ingenting, i något som helst avseende.

Så min slutsats är att denna "uppföljning" bara kommer att bli en bekräftelse av Reinfeldt-ligans oskuld, renhårighet, rättrådighet, väljarrespekt, rättvisepatos och enorma förmåga till insikter och goda avsikter - allt i akt och mening att skapa bättre utsikter i nästa val.

Men jag har haft fel förr. Två gånger. (Jag trodde att fastighetsskatten skulle avskaffas och att politiker gärna betalade TV-licensen, särskilt som dom ju har råd.)

Om Helena Jäderblom kommer fram till någonting som väsentligt skiljer sig från mina ovanstående och tämligen dystopiska profetior, så lovar jag att inte bara be världen om ursäkt, utan också att strö ut en hel massa stoft som jag sedan tänker kräla mig alldeles fördärvad i.

Men fram till dess att detta inträffar, stannar jag lugnt kvar i mitt eget Shangri-La, det solida, arida, perfida, paranoida landet Skepsis, där intet är så som det synes, säges eller känns vara - speciellt inte om något av dessa sinnesintryck kommer från en enskild politiker, eller en grupp av dylika.

P.S. Vad fan är stoft? Var hittar man sånt jox? Är det dyrt? Jag hade ju inte tänkt kräla i diamantstoft precis, utan i något betydligt billigare.
D.S.

En fjollig och löjlig lag...


Artikel i SvD...

Artikel i DN...


...som har fått mycken och väl berättigad kritik.

Hoppas verkligen att Litauens folkvalda tar bort den helt, det är det enda raka.

Annars sällar sig Litauen till det hopplöst föråldrade gäng skurkstater av typ Nordkorea, Iran och Zimbabwe, som instiftar jättefjolliga, men farliga, töntlagar lite huller om buller, utan större eftertanke eller ens en titt ut i samtiden och världen.

Jag tycker dessutom att Litauen, om man på allvar inför den här lagen, omedelbart bör lämna EU.

Detta på ungefär samma grunder som gör många tveksamma till Turkiets medlemsskap - alltså demokratibrister, minoritetsförföljelser, risker för införande av "sharialagar" eller andra religiöst baserade förbud.