Anpassad sökning

När tror du en politiker senast fattade vad han/hon hade fattat för beslut?

onsdag 24 juni 2009

Dom ÄR skyldiga!


Läs artikel i SvD...
Läs artikel i DN...

Det vet jag, eftersom jag i mitt yrke arbetat med marknadsföring och därvid arbetat med ett annat mjölkföretag än Arla.

Arla är inte ensamma om de här affärsmetoderna. Jag kan som exempel nämna ett fiskkonservföretag som INTE leds av Benny Andersson, som använder sig av exakt samma metoder.

Vad händer då, när lite billigare uppstickare i livsmedelsbranschen börjar sälja sina produkter och ha framgång?

Jo, då kommer de etablerade bolagens säljare till den enskilda butiken och erbjuder höga summor - oftast svart - om handlaren plockar bort den nya leverantören ur sitt sortiment.

Det förekommer även enorma "rabatter". Den etablerade marknadsdominanten nästan ger bort sina produkter till handlaren under en begränsad period för att han ska ta bort uppstickaren ur sortimentet, eller till dess att konkurrenten självdött.

Det har, i fall som jag har förstahandskunskap om (butiksägaren har berättat) förekommit summor på åtminstone 50 000 kronor (detta var några år sedan) som utbetalats svart och i kontanter för att handlaren skulle plocka bort en viss leverantör ur sortimentet - i det här fallet Kosterfiskar'n som tillverkade välsmakande fiskkonserver och sålde dem till ett betydligt lägre pris än marknadsdominanten.

Samma sak med det mjölkföretag jag arbetade med. Vi lanserade en produkt som blev en omedelbar succé. I "hemområdet" sålde den årsbudgeten på tre veckor, men när den skulle ut i övriga Sverige gick det betydligt trögare att ens få ut den i butikerna.

Jag frågade naturligtvis produkt- och marknadschef om varför det var så och fick då veta att det marknadsdominerande företaget i samma bransch helt enkelt betalade butikscheferna för att inte ta in produkten. Där detta inte gick, såg man till att det blev strul med distributionen.

Så gick tre månader eller något liknande, och sedan lanserade marknadsdominanten en kopia på produkten, men givetvis med ett annat produktnamn och några få andra små skillnader.

Samma sak med de små och de stora bryggerierna. Var på ett litet bryggeri i Sydnärke och smakade deras enbärsdricka som jag ansåg vara högklassigt delikat.

-Varför kan jag inte köpa den här i Örebro, frågade jag?

-Näe, vi får inte sälja enbärsdrickan där, blev svaret. Om vi gör det ändå så får vi inte sälja någon Coca Cola och en del annat som vi bara måste ha med på bilarna, annars går vi under.

Så där håller det på.

Alla vet om det.

Alla tiger.

Otroligt svårt att bevisa eftersom ingen vågar vittna.

Många av handlarna vill inte vittna. Det skulle förstöra en skön skattefri inkomstkälla. Svarta stålar, rakt ner i plånboken eller en extremt hög lönsamhet i butiken på ett visst sortiment under en period.

Men nu vet ni det lilla jag vet i alla fall...

Läs ny artikel i SvD...

Varför gnäller han?


Läs artikel i SvD...

Moderatregeringen har ju redan inlett arbetet. Bäckström slår in en öppen dörr.

Gamla, sjuka och arbetslösa betalar ju redan idag en högre skatt än dom som arbetar.

Om Bäckström bara har lite tålamod, så finner han snart nog att Reinfeldt kommer att transferera ännu mera pengar till polarna i näringslivet, pengar som tas från dem som har det allra sämst ställt och som inte orkar eller kan protestera mot ökandet av klyftorna.

Om Reinfeldt förlorar nästa val så behöver Bäckström knappast oroa sig över det heller.

Det finns idag ingenting som tyder på att det före detta arbetarpartiet, socialdemokraterna, vid en valseger kommer att göra någonting alls annorlunda, än vad Reinfeldt skulle ha fortsatt göra.

Reformera skattesystemet så att det passar företagandet bättre...

Jaha... Och vem ska stå för fiolerna, när ännu mera pengar ramlar in i skattefuskarnas kassaskrin? Sjuka barn?

Betalar sig självt? Flera jobb? Mera välfärd per automatik?

Tja, titta på situationen just nu.

Varsel. Arbetslöshet. Exekutiva auktioner.

Inte fan är det gamla, sjuka och arbetslösa som har skapat den situationen.

Det är det, av Urban Bäckström omhuldade, företagandet som har gjort.

Girighet. Hasardinvesteringar. Dårar som styr sina företag efter kvartalsrapporter och som betraktar ett halvår som långsiktig planering.

Nu har vanligt folk inte råd att handla av dom dårarna längre. Då vill dom ha pengarna via skattsedeln i stället.

Fattar dom inte att det är omöjligt. Det blir inget kvar när politikerna snikat åt sig sitt, och strulat bort resten.

Näe, Urban Bäckström, det vore bättre med en reform som satte stopp för fantasilönerna i företagen, för arvodeshysterin, för bonusbluffandet, för företagsutarmande aktieutdelningar etc ...