Anpassad sökning

När tror du en politiker senast fattade vad han/hon hade fattat för beslut?

onsdag 13 maj 2009

Varför talar dom om sänkt lön?

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_2886353.svd

http://www.dn.se/ekonomi/scania-facket-godtar-lonesankning-1.865068

Det som facket gått med på är en något förkortad arbetstid. Detta skall naturligtvis resultera i en minskning av den kontanta ersättning som utgår varje månad. Men i de flesta av den senaste tidens relaterade fall av fackligt "tillfögafallande" beskrivs det som om detta handlade om en löneminskning.

I alla fall jag har sett handlar det i stället om en löneökning. Typfallet är att man stannar hemma en extra dag i veckan, men bara mister en halv dagslön.

Det innebär ju i praktiken en löneökning och ingenting annat.

Jag tycker fackföreningarna och fackklubbarna gör rätt. Det handlar ju inte om att "vika ner" sig eller dagtinga med medlemmarnas villkor, utan om att anpassa sig till verkligheten.

Jag tycker också att arbetsgivarna gör rätt. De "bjuder" på en halv dagslön/vecka, vilket ju är ganska fördelaktigt för det fackliga kollektivet.

Det verkar som om både fack och arbetsgivare inser detta och är alldeles överens om saken. Man får också förutsätta att de faktiskt är de enda aktörerna som vet vad dom håller på med, som känner till orderingång, överlager och behov av underhåll etc.

Därför är det extremt beklagligt att så kallade förståsigpåare med en dold och dolsk politisk agenda lägger sig i, demoniserar och misstänkliggör två parter som sinsemellan är överens och som gör det enda rätta och riktigt kloka i en svår situation.

Sedan är det ju så att lite ledig tid inte automatiskt är en förbannelse!

Så; Detta tycker jag: Kvälj inte avtal mellan två förnuftiga, långsiktigt seende, verklighetsbejakande parter!

Eller;, för att tala 50-talets Krylbosvenska, skit i det du, din dumme fan!

2 kommentarer:

Anna sa...

Till dig och alla andra som menar det det inte är en lönesänkning - testa att betala lån/hyra/räkningar med ledig tid! Så förstår ni vad som menas med sänkt lön...
Inte mycket, men för dem som lever på kanppa marginaler lär det märkas!!

Inte desto mindre tycker jag att det är en bra deal!
För alla parter.

Lars G. Göransson sa...

Hmmm... Jaha... Jaså... Jovars...

Hmmm... Men... Äsch!