Anpassad sökning

När tror du en politiker senast fattade vad han/hon hade fattat för beslut?

lördag 30 maj 2009

Ja, varför inte...



http://www.dn.se/opinion/debatt/rokare-far-betala-mer-for-sina-forsakringar-1.880060


http://www.dn.se/nyheter/sverige/fler-forsakringsbolag-kan-hoja-premien-for-rokare-1.880392


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2979543.svd

...det finns ju ingen anledning att icke-rökarna ska betala de kostnader som rökningen orsakar.

Det gamla tjatet om solidaritet är inte tillämpbart i det här fallet, eftersom rökning är fullkomligt onödig, alla vet hur farligt det är att röka, alla vet det mesta om de förödande kort- och långtidseffekterna av rökning.

Men man undrar om detta kommer att fungera. Folk kommer väl att ljuga och säga att dom inte röker, när försäkringsbolaget frågar.

Nåja, vi får se.

Man kan också överföra resonemanget till trafiken och alla rattfyllon som vimsar om kring på gator och vägar. Varför ska nyktra bilförare betala de skador de orsakar?

Visst, det är svårt att komma åt dom, men när dom har åkt fast och dömts för rattfylleri ska försäkringsbolagen rutinmässigt meddelas och sedan ska dom betala dubbel trafikförsäkring i minst 5 år eller så...

Dubbelt straffad? Nej, det tycker jag inte. Det handlar ju bara om att den som själv skapar en ökad risk ska tvingas betala för konsekvenserna när det går illa och risken förvandlas till en reell händelse som kostar skjortan - för det gör det ju.

Det finns ju ingen normalt funtad människa som skulle gå med på att solidariskt betala de skadestånd som t ex pedofiler ådöms att betala sina offer.

Nåja, jag tycker att Skandia gör rätt som går före och inför detta.

Hur man sedan ska få det att fungera i verkligheten vet jag inte, men dom kanske kommer på nåt sätt som inte är alltför integritetskränkande.

4 kommentarer:

Anonym sa...

nazism

Sanasawa sa...

...det finns ju ingen anledning att icke-socialbidragstagare ska betala de kostnader som socialbidragare orsakar samhället.

Det gamla tjatet om solidaritet är inte tillämpbart i det här fallet, eftersom att vara arbetslös är fullkomligt onödig, alla vet att med en relevant utbildning är det lätt att hitta arbete, alla vet hur man ska gör för att undvika att någonsin drabbas av arbetslöshet.

Morfar Lasse sa...

Lars G,

hur bevakar du ifall jag röker eller inte? Justdet, det går inte förrän du tätt inpå mig.

Vill du läga en ansvarskostnad för rökare, gör du det bäst via tobaksförsäljning. Och ansvaret ska ligga på säljaren, inte på förbrukaren. Det är säljaren och han fabriker som skapar orsaken till skadan, inte förbrukaren. Hur ska du annars lägga ansvaret för "second-hand-effect", så det blir finansierat?

Tänk en gång, säger en gammal man som aldrig rökt.

Lars G. Göransson sa...

Ja ha ja. Nu var det rökning och rattfylleri det handlade om, men vaffan...

Ja, man får väl hoppas att Sanasawa får behålla jobbet ett tag till.

Om inte så blir det väl annat ljud i skällan!

Hmmm.. Näe, då ska nog judarna betala. Eller romerna, tattarna, somalierna, kurderna, syrianerna eller nån av dom andra som haft obegränsad och rättvis tillgång till utbildning.

Eller så finns det ett stående löfte om försörjning från sveridedemokraterna eller moderaternas ungdomsförbund.

Ja, jag vet inte säkert.

Men nog kommer Sanasawa och hans gelikar att kunna sko sig även i framtiden.

Dom kan ju alltid, om inte annat, ta till sina företrädares kreativa industrialism och göra slitsulor av nygasad människohud.

Grovt?

Mja, jag har hört rätt mycket på senaste tiden. Nassarna tycker visst mest, men också sämst.

Argumenten är genomgående så dåliga att jag tror det fjärde rikets uppståndelse är i fara.

Ja ja, nu ska jag vända på en sten igen och om den normala ohyra som sig där städse tillhåller, sitter annorstädes och kommenterar bloggar så lägger jag mig där och sover en stund.